...Assalamualaikum Selamat datang ke blog ini | baca | share | follow | komen | pandangan | enjoy | thanks for visit | goodbye...

Thursday, August 18, 2011

Meriam Buluh Atok




Teringat masa kecik-kecik main meriam buluh bersama kazen-kazen aq.Masa itu memang best susah nak lupakan waktu-waktu itu.Kalau boleh nak main balik meriam buluh tapi semua sudah makin meningkat usia ada dah kerja ada juga sambung belajar jauh-jauh.Takda lagi kedengaran bunyi meriam dekat kampong aku..huhh bosan nya….aku je kat kampung ini lagi..

Masa aku kecik-kecik dulu kalau time nak bulan puasa aku dengan kazen aku mula lah mencari buluh yang tebal untuk jadi meriam sanggup redah hutan demi membuat meriam buluh…nak buat meriam mesty ada ini tau !!


Tapi yang paling best sekali masa tu atok ku hidup lagi dia lagi galak cucunya main meriam buluh..Kabat meriam buluh atok ku yang support kan.HAHA..kami cucu-cucunya mencari buluh je..tak sangka dia pun minat juga main..agaknya dia suka kalo cucunya main dekat umah dia kowt…J..Pernah juga suatu hari atok ku turut main meriam buluh juga….itu pun cucunya yang suruh HAHA..Atok suit kan api tok….apalagi atok k upon suit laa….kuat juga bunyi berdetum nya…..Buat meriam ini pun nak lawan dekat kampong sebelah sapa lagi kuat bunyinya….itu motifnya sebenar..HAHA memang kuat laa…bunyinya…aspek keselamatan juga kami titik beratkan..seperti ikat dawai atau getah kat buluh tu..kalau meletup takda lah buluh-buluh tu kena kat kami HAHA pandai kan..

Ada atok best kadang-kadang nak mercun minta je duit dekat atok.Atok bagi duit nah seringgit HAHA.Jadi lah dulu mana tahu minta duit banyak-banyak KAN …Lima kupang pun dah kira banyak..Lagi satu kalo duk kat umah atok nak ponteng puasa paling senang HAHA…itu yang penting !!
Tapi sekarang atok dan opah dah takda…dah meninggal dunia..sedih rasa nya..nak lepak kat umah atok dah tak dapat dah..hanya kenangan je yang ada..Sekarang takda lagi dah main meriam buluh ke mercun ke…dah takda seronok macam dulu-dulu…sekarang dah rasa sayang nak bakar duit…

Tapi aku tulis ini bukan nak galakkan orang main meriam nie..bahaya oo..budak2 skunk tak pandai jaga diri tgk berita ada yang hilang tangan kena mercun..Rasa sayang kecik-kecik dah kudong kan...Ruginya...
apa-apa pun ~
   

sekian Terima Kasih kerana Membaca 



Pandangan?

0 ulasan:

    Popular Posts

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Categories