...Assalamualaikum Selamat datang ke blog ini | baca | share | follow | komen | pandangan | enjoy | thanks for visit | goodbye...

Saturday, March 26, 2011

pahityer memberi pengalaman....tahun 2010

haha....entah pape...

mungkin rase sekejap je sudah 19 tahun....
selama 19 tahun macam2 penah aku belaja....

ini cerita benar.....sebenar yer berlaku......

selepas aku habes tingkatan 5.....aku mula lahh mencari keje...tuk belaja mencari duit sendiri...tapi hati rase takot juga...kenape tak tahu...aku pon berani kan diri..mencari.....dan bertnye...??
semasa aq pergi seri iskandar aku terjumpe templete jawatan kosong...dengan segera aq save la no telefon yer dulu...hehe
kena pikir dua kali jga aq hendak telefon....baru la petang tu aq telepon....
akhiryer..aq dapat juga keje di KEDAI SYUFAAT JAYA.....diseblah KLINIK PERMAI...
keje aq susah senang remeh...n menyamph...!!!hahaha
keje aq kena fotostat buku2 budak u,tebal giler....lenguh kaki berdiri =='
tpi banyak juga kertas aq buang..silap potostat..ahha...sian...

yg aku tak puas haty gaji cikit.400$.je..keje 12 jam... aku juga kena ambik kunci kat umah dye.kena jadi jurujual..kena menyapu....kena jga kedai sorang2..kena kira stok..susun barang..pg sampai malam...
tpi tkpe lahh..ade gak ilmu aq blja kat situ,,,,.aq tk kisah.....aq terus juga....aq keje situ selama sebulan je..haha terus dapat gaji pertama terus blah gitu..ahhaa...sian pakcik uhhh...MINTA MAAF lahh......

selpas itu aq mencari lagi keje yg gaji yer lumayan..ahaha tpi dengan tibe2 kawan aq pula bagi borang jawatan kosong dekat SEVEN ELEVEN.....ahhaha aq cakp ini best!!
dengan segera aq mngisi borang tu...waaahhhh semangat.....
tpi mula2 kena temuduga....dye punye Manager ye...macam cerewet....tpi aku dapat juga keje di SEVEN ELEVEN AIR TAWAR...dgn pertolongan kawan2 abg aku name yer..AZIM n JOJO......TERima Kasih ye...

DEkat seven e nie...aku keje selama 2 bulan setngah..gaji lumayan beb!!..tapi sebab nak masuk form 6..aq pon berhenti..ahaha itu pun pikir dua kali juga....tpi keje kat seven e nie memng best dah menyeram kan aq.....cuak giler......nyaris pon ade....
staf seven e nie..semua yer baik2...best layan ngan depa niehhh cool giler...kak intan,farid ehsan,ana,kak nadia,kan nieza,kak leha n macam2 laa dah lupe...tpi kak intan lahh best....dye ok...sembang ngan dye best keje satu shit ngan dye pon best....mase dekat seven nie juga aq mula kenai org2 air tawar...budak2 ambrose....baik2 juga...comel juga..haha......kat seven e nie juga aq mula kenai dengan abg najid..tukang mask tuu....dye bek...selalu dapat mkanan FREE...sape satu shit ngan aq...dapat laa merase..FREEnya..ahaha

keje aq kadang2 keje pagi malam petang...tpi 8 jam je....keje senang je...jdi cahsier...lap cermin sapu sampah susun barang...tkda letih sangt.....best ade lahhh....
tpi yg tk best kena layan cine nak beli C*mD*M.....ahaha eeeeeee......tapi budak remaja melyu pon ade itu aq pon pelik.. nak buat ape aq pon tak thu???hahaaha

cuak n nyaris tu....berlaku semasa aku kerja tengah malam sampai pagi kul 7 pagi baru balik..tahan ngatokk....pada jam tak silap aq lahh...kul 4 30 pagi aq ngan kawan aq FArid ehsan....telah kena rompak dengan SEORANG JEJAKA CINE DENGAN SEBILAH PARANG.....semasa tu aq tgh menulis buku catatan untuk esok.....kawan aq lepak at blkang...
dengan tibe2 ROMPAK ROMPAK !! nada ksar...(cine tu kate).....dengan tetak parang dekat meja....
aq pon terkaku dan cuak giler lahhh.....cine tu pon cakp masuk rokok n duit dalam beg cepat...!!!!
aq pon masuk2..tpi tibe2 cash duit tk leh kuar...tngan aq mengetar2 nak tekan...cine tu plak...cepat dengan menhayun parang yer...(nyaris sempat elak ooo) law tak calar beb!!
akhir yer cash lehh buka..selamat.....aq pon bagi.....semua rokok n duit..tpi duit 72.50 je..ahaha...sebab dah simpan..kat cash drop.....selepas itu dh dapt dye pon blaa.....menaiki moto kacai dengan laju yer...tpi aq masih berdiri terkaku sorang2 macam tak tahu ape2..pastu kawan aq pun segera menelepon polis n manager....anggaran kerugian sebanyak 9oo....campur duit rokok n duit dalam cahsier....
tapi alhamdullilah lahhh aq selamat..dan aq pon membuat repot kat balai polis airtawar...tpi pegawai polis at situ macam hampeh...cine tu rompak tiga kali berturut2..bodoh!! akhiryer kali ketiga dapat juga tngkap....padam muke....sebek masa tu aq cuty KETAKUTAN GILLER..haha law tidak dapt terajang dye..syok tgk cctv polis2 pukul cine tu....

selepas itu aq merase nak berhenti nak berhenti!!..ahaha takot punye pasel....aduh....
tpi aq berhenti dua minggu selepas itu......ahaha......hidup aq lagii.....
seminggu tu akyik2 terpikir pasal tu je....tak mau keje malam dah...haha....dah2 aq tknak pikir kan yer....
gaji aq selama 2 bulan setngah sebanyak 1800 je...hahaa...gaji tu aq bg mak aq sikit ayah aq...blnja abg2 aq...beli barang2 mandy....buat lesen kereta....blja sakan2...ahhaa dah habes dah duit yer....hahaa

ini lahh pengalamn yg tak akan aq lupe kan..hahaha
sekian terima kasih......
Pandangan?

3 ulasan:

cikkacak said...

; baguz nye kasi mak ayah dwet , blanje abg2 lagi . HWA ! , moge Allah murah kan lagi rezeki ;DD

Shahfiq Nizam Ssa said...

dah keje mesty laa bagi kan....haha...muga2 an....

Shahfiq Nizam Ssa said...

aminnn...=)

    Popular Posts

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Categories